I det naturskjønne Fjärås, med utsikt over Kungsbackafjorden, finner man familiebedriften Cajom Pepparrot AB. Siden 1929 har man dyrket, foredlet og solgt pepperroten som har gjort bygda kjent. I dag er det fjerde generasjon som forvalter tradisjonen videre.
Pepperroten har de siste årene tatt stadig større plass i det svenske kjøkkenet. Etterspørselen etter pepperrot er større enn det som i dag dyrkes, og Cajom er en av Sveriges største leverandører av fersk, foredlet pepperrot av høy kvalitet til det svenske markedet.
Tidligere ble den friske pepperroten håndtert for hånd, og fra å ha solgt den hel eller i biter, begynte man også å rive den. Dette skjedde også for hånd i begynnelsen, men man gikk deretter over til en maskinell prosess.
Den revne pepperroten ble deretter fylt i glasskrukker med teskje, mens tårene rant. Pepperroten avgir nemlig en svært sterk lukt og krever god ventilasjon ved foredling. I dag håndteres all rivning og fylling i et fullstendig lukket system.
Glasskrukken er kun et minne og er erstattet av praktiske og næringsmiddelgodkjente plastbokser.
I begynnelsen kjøpte vi ferdigtrykte plastbokser for hver type som skulle pakkes, forteller Lisa Boström, deleier i Cajom Pepparrot AB.
Det viste seg å være en kostbar prosess. Innen næringsmiddelbransjen kan regler og direktiver endres i raskt tempo og en eneste feilaktig merking gjorde den fortrykte boksen verdiløs.
Et kostnadseffektivt alternativ med lave engangskostnader som ikke krever dyre klisjébytter og behov for kortere leveringstid ble derfor nødvendig. Den perfekte løsningen for dette er Cajom.
Kundebasen er trofast og solid, men til tross for dette forekommer det variasjoner i etterspørselen. Behovet for en mer fleksibel løsning banet vei for et samarbeid mellom Cajom og Boxon.
De fortrykte plastboksene skiftes ut med helt nøytrale bokser. Den noe koniske boksen krevde en bøyd etikett som formet seg rundt boksen uten å lage "ører” (utstikkende hjørner som setter seg fast i de andre boksene under håndtering).
Et annet viktig aspekt var at etiketten må tåle både fukt og kulde. Pepperroten vaskes på forhånd og håndteres i et fuktig miljø, og oppbevares i kjølerom etter foredling. En etikett for næringsmidler må ikke under noen omstendigheter falle av.
Lise ønsket også et fleksibelt og raskt innkjøp av etiketter - små mengder, men med variert trykk som er enkelt å endre ved behov. Christer Martinsson hos Boxon, foreslo en spesialtilpasset etikett med digitaltrykk.
Digitaltrykte etiketter kan enkelt endres og trykkes i mindre mengder. Et kostnadseffektivt alternativ med lave engangskostnader som ikke krever dyre klisjébytter og har kortere leveringstid.